✓

OM OSS

"På Besiktningsman.se har vi ett mål; att hjälpa byggbranschen ta beslut baserat på statistik."

Första generationen

Företaget Besiktningsman.se har en historia som sträcker sig tillbaka tre generationer. Allt började med en ung tonåring vid namn Owe Selling, som 1952 tog anställning på Stockholm stads gatukontor som knegare. Under sina tidiga år på jobbet var han involverad i att bland annat lägga räls mellan Slussen och Gamla Stan samt länka kättingarna runt Gamla Stan. Som vuxen drev Owe byggbolag för stora projekt i 30 års tid, tills han beslöt sig för att bli besiktningsman.

Owes son, Björn, såg också potentialen i besiktningsbranschen och grundade sedermera Besiktningsman.se år 2003, med målet att förbättra branschen. Företaget etablerade en *besiktningsprocess och utbildade sina anställda för att utföra besiktningar på ett systematiskt sätt.

Slussen
*Besiktningsprocessen dokumenterades i form av en besiktningsmannabok, vars rättigheter sedan gavs bort till branschen. Boken beskriver de grundläggande principerna en besiktningsman ska bedöma fackmässigheten utifrån och är idag tillgänglig att ladda ner hos SBR.

Början på digitaliseringen

Först försökte vi effektivisera administrationen kring att skriva utlåtanden med hjälp av Anoto - en digital penna. Pennan loggade allt besiktningsmannen skrev, och översatte det till ett digitalt utlåtande. Pennan levde inte upp till förväntningarna, och projektet lades ner.

2009 gjordes andra investeringen i en Windows-surfplatta som bars hängande på ett band runt halsen. Surfplattan hade sina begränsningar och vägde över 5 kg - denna lösning var inte heller hållbar. Det som behövdes var något lätt och kraftfullt.

Våren 2010 presenterade Apple sin nya surfpadda, iPad - och det var exakt det vi var ute efter.

besiktningspennan

Sveriges första digitala besiktningsplattform - ispect

Hösten 2011 frågade ett av de större byggföretagen om Besiktningsman.se var intresserade av att testa deras nya potentiella produkt. De ville vara först med att bygga en besiktningsapp, och eftersom Besiktningsman.se låg i framkant i digitaliseringen, ville de inleda ett samarbete.

Besiktningsman.se föreslog istället att de skulle utveckla appen och att SBUF skulle vara med och finansiera projektet. Man brukar säga att den bästa läkarappen görs utav läkare - och på den vägen utvecklades iSpect, en app för besiktningsmän, utvecklad av besiktningsmän.

Ett år senare lanserade Besiktningsman.se iSpect, Sveriges första besiktningsplattform. iSpect fick genast mycket uppmärksamhet, och utnämndes 2014 till Årets Bygginnovation av SBUF. Vi har fram tills idag, 10 år senare, gjort över 14000 digitala besiktningar och har över en miljon noterade fel i iSpect.

ispect app

Nästa steg - att hjälpa byggbranschen ta beslut baserat på statistik

I 30 år har 3 generationer strävat efter att skapa en process som bidrar till att öka kvaliteten i byggbranschen. Owe definierade vad det innebär att vara en bra besiktningsman, Björn och Marie byggde en standardiserad process för besiktningsförfarandet, och Alexander utvecklade den första och än idag enda besiktningsplattformen i Sverige.

Men för att öka kvaliteten i branschen måste vi bli mer än bara ett digitalt besiktningsföretag som noterar fel. Vi behöver bli mer konstruktiva och ge våra kunder underlag på hur dessa fel kan förebyggas.

Därför är nästa steg att göra iSpect till ett utvärderingsverktyg som kan användas vid val av konstruktion, material och vid upphandling. Med 10 år av besiktningar, och strax över en miljon produktion- och eftermarknadsfel, sitter vi nu på en unik möjlighet där vi kan härleda fel till dess orsak. Vi kan exempelvis ta fram vilka konstruktioner som historiskt lett till kostsamma garantifel.

Vårt nya mål är att bli det första besiktningsföretaget som ger dig facit på hur ditt företag kan nå visionen om noll byggfel.

ispect app

Team

Besiktningsman.se

Marie Selling Projekt & Ekonomichef

marie@besiktningsman.se Linkedin

Björn SellingAffärschef

bjorn@besiktningsman.se Linkedin

Pernilla Midell Projektansvarig

pernilla.midell@besiktningsman.se Linkedin

Niklas Bäckstedt Chef verksamhetsutveckling
& Sakkunnig för keramik

niklas.backstedt@besiktningsman.se Linkedin

ispect

Alexander Selling Grundare och Programmerare

Linkedin

Sebastian SellingDesigner

Linkedin